diumenge, 18 de gener del 2015

2. Formats de so digital

Sense compressió:
  1. WAV (o WAVE, Waveform audio format), és un format d'àudio digital normalment sense compressió de dades, desenvolupat i propietat deMicrosoft i d'IBM, que s'utilitza per a emmagatzemar àudio en el PC, admet arxius mono i estèreo a diverses resolucions i velocitats de mostreig, la seva extensió és .wav.

  2. MID és un fitxer d'àudio sense compressió associat als "Musical Instrument Digital Interface".

  3. CDA (Audio Track Shortcut) és l'extenció donada als arius dels CD . Un .CDA és un fitxer generat pel windoes per a cada pista d'àudio.Estan nombrats de la forma TRACK##.CDA. 

  4. AIFF (Audio Interchange File Format) és un estàndard tècnic de format d'àudio usat per vendre dades de so per computadores personals. El format va ser co-desenvolupat per Apple. Hi ha una variant del estendard on sí que existeix compressió (AIFC). Suposa un gran espai en el disc, al voltant de 10MB per un minut d'àudio estèreo amb una freqüència de mostreig de 44.1kHz y 16 bits. Les extensions d'arxiu pel format estàndard AIFF són .aiff o .aifPer a les variants comprimides se suposa que és .aifc.

Amb compressió:
  1. MP3 és un format d'àudio digital basat en la compressió amb pèrdues, desenvolupat pel grup d'experts Media Picture Group i descrit per una norma ISO. MPEG-1 Audio o Part 3 està dissenyat per a l'emmagatzematge i distribució d'àudio en temps real. El seu nivell de compressió és el que té més complexitat i pot aconseguir un bit rate d'uns 192 kbps, per aquest motius és el més utilitzat. 

  2. Ogg és un format de contenidor multimèdia desenvolupat per la Fundació Xiph.org. El format és lliure de patents i obert, igual que tota la tecnologia de Xiph.org. Fou dissenyat per a donar un alt grau d'eficiència en la reproducció en temps real i en la compressió de fitxers.
  1. Windows Media Audio (WMA) és una tecnologia de compressió d'àudio desarrollada per Microsoft. També existeix un format de compressió sense pèrdua, WMA Lossless, el qual comprimeix àudio sense perdre definició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada